Papryczka chili jalapeño
Opis
Papryczka chili jalapeño to krótka, cylindryczna papryka o błyszczącej skórce zwykle zielonej, dojrzewającej do czerwieni, z chrupiącym miąższem i nasionami skupionymi przy wewnętrznej przegrodzie. Smak jest świeży i owocowy z wyraźną, lecz umiarkowaną ostrością (około 2 500–8 000 jednostek Scoville), która nadaje potrawom pikantny, ale nie dominujący charakter. Po obróbce termicznej mięknie i zyskuje słodsze nuty, a upieczona lub grillowana skórka nabiera dymnego aromatu. Jalapeño jest niskokaloryczne, bogate w witaminę C, prowitaminy A, witaminy z grupy B, potas i błonnik; zawarta w nim kapsaicyna ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i może wspierać metabolizm oraz trawienie. W kuchni pasuje do sals, sosów, marynat, nadziewania serem, dań z grilla, dań meksykańskich, sałatek i przetworów typu pikle. Przechowuje się je najlepiej w lodówce w perforowanej torbie lub pojemniku w szufladzie na warzywa do 1–2 tygodni; na dłużej warto zamrozić, osuszyć, zamarynować lub zakonserwować, unikając wilgoci, która sprzyja pleśnieniu.