Curry w proszku
Opis
Curry w proszku to aromatyczna, drobno zmielona mieszanka przypraw o charakterystycznym złocisto-żółtawym do brązowego kolorze i złożonym, pikantno-słodkim smaku z nutami kurkumy, kolendry, kminu, gorczycy, imbiru i pieprzu. Intensywność i kompozycja aromatów zależą od producenta, ale ogólnie przyprawa daje ciepły, ziemisty i lekko gorzkawy akcent oraz przyjemny, korzenny zapach, który uwalnia się podczas smażenia. Pod względem odżywczym curry w proszku dostarcza niewielkich ilości błonnika, witamin i minerałów oraz silnych związków bioaktywnych, zwłaszcza kurkuminy z kurkumy o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających; inne składniki mogą wspierać trawienie i metabolizm. Typowe zastosowania obejmują dania z ryżu, warzyw, mięs i sosów, zupy, marynaty i dressingi, gdzie dodaje głębi smaku i koloru. Przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, z dala od wilgoci i bezpośredniego światła, zużyć w ciągu kilku miesięcy dla optymalnego aromatu.