Menu

Pieprz czarny mielony

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Pieprz czarny mielony ma intensywny, pieprzny aromat z ciepłą, lekko gorzkawą i korzenną nutą; wygląda jako drobny, ciemnoszary proszek, którego świeżo zmielony zapach jest najbardziej wyrazisty. Z punktu widzenia odżywczego jest niskokaloryczny, zawiera związki fitochemiczne, przede wszystkim piperynę, oraz przeciwutleniacze, które wspomagają trawienie, mają właściwości przeciwzapalne i poprawiają biodostępność niektórych składników odżywczych. W kuchni pieprz czarny mielony jest niezwykle uniwersalny: wzmacnia smak mięs, zup, sosów, sałatek, jaj i potraw z warzyw oraz stosowany jest w marynatach i przyprawianiu na gorąco. Dla najlepszego aromatu warto mielić ziarna tuż przed użyciem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od wilgoci i światła.

Wartości odżywcze (na 100g)

251 kcal Kalorie
10,0g Białko
64,0g Węglowodany
3,3g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Postępowy sos pomidorowo-nerkowcowy (wersja wegańska, insp. Jadłonomia)

⏱️ 90 min 🟡 medium

Tofu w glazurze śliwkowo-imbirowej z kaszą gryczaną i szybką marynowaną marchewką

⏱️ 90 min 🟡 medium

Skrzydełka w pikantnej panierce

⏱️ 90 min 🟡 medium

Faszerowane jajka (Wigilijne przekąski)

⏱️ 60 min 🟡 medium

Śledzie po kaszubsku

⏱️ 780 min 🟡 medium

Krewetki w sosie czosnkowym (gambas al ajillo)

⏱️ 20 min 🟡 medium