Pomarańcza
Opis
Pomarańcza to okrągły owoc o gładkiej, pomarańczowej skórce i soczystym, słodko-kwaśnym miąższu, który łączy intensywny aromat cytrusowy z delikatną kwasowością. Z punktu widzenia odżywczego jest znakomitym źródłem witaminy C, błonnika, folianów, potasu oraz przeciwutleniających flawonoidów, co wspiera odporność, zdrowie skóry, układ krążenia i trawienie, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu. W kuchni pomarańcze sprawdzają się wszechstronnie: świetnie nadają się do jedzenia na surowo, wyciskania na sok, doprawiania sałatek, sosów, marynat, deserów i wypieków oraz do komponowania drinków; harmonizują z rybami, drobiem, orzechami, czekoladą i ziołami. Przechowywać najlepiej w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub w lodówce do około dwóch tygodni, trzymając owoce całe i suche; po przekrojeniu należy schować miąższ w szczelnym pojemniku i spożyć w ciągu 1–2 dni, a skórkę i sok można zamrozić dla dłuższego wykorzystania.