Pomarańcza (świeża)
Opis
Pomarańcza świeża ma intensywny, słodko-kwaśny smak z wyraźną, cytrusową aromatyczną nutą i soczystym miąższem pod gładką, pomarańczową skórką. Plastry są łatwe do dzielenia, a skórka zawiera cenny aromat i olejki do skorupek. Bogata w witaminę C, foliany, potas i błonnik (pektyny), pomarańcza dostarcza niewiele kalorii, działa przeciwutleniająco i wspiera odporność, zdrowie skóry oraz układ krążenia, a także poprawia wchłanianie żelaza. W kuchni sprawdza się zarówno na surowo, w sokach i sałatkach, jak i w sosach, marynatach, wypiekach, deserach oraz koktajlach; skórka dodaje aromatu do potraw słodkich i wytrawnych, dobrze komponując się z rybami, drobiem, orzechami i czekoladą. Do przechowywania najlepsze są chłodne, suche warunki: przechowywać w lodówce w szufladzie na owoce przez do 1–2 tygodni, unikać zamykania w szczelnych workach; po przekrojeniu trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku i spożyć w ciągu 48 godzin.