Rabarbar
Opis
Rabarbar ma wyrazisty, kwaśny smak z lekką cierpkością i chrupiącą, soczystą teksturą; łodygi bywają zielone, różowe lub intensywnie czerwone, natomiast liście są dużе i nie nadają się do spożycia z powodu toksycznych szczawianów. Odżywczo rabarbar jest niskokaloryczny, bogaty w błonnik, witaminę C, witaminę K, wapń, potas oraz polifenole o działaniu przeciwutleniającym, choć zawiera też szczawiany, więc osoby z kamicą nerkową powinny go ograniczać. W kuchni rabarbar doskonale sprawdza się w deserach (ciasta, kompoty, dżemy), w połączeniu ze słodkimi owocami jak truskawki, oraz w sosach, chutneyach i marynatach do mięs i ryb, gdzie równoważy tłuste smaki. Przechowuj umyte i osuszone łodygi owinięte wilgotnym ręcznikiem papierowym w foliowej torbie w szufladzie lodówki do tygodnia; można też pokroić i zamrozić na tacce, a następnie przechowywać w woreczku.