Pomidory (dojrzałe, malinowe lub koktajlowe)
Opis
Pomidory malinowe i koktajlowe to małe, soczyste owoce o intensywnie czerwonym lub różowawym kolorze, cienkiej skórce i słodko-kwaśnym, aromatycznym smaku; malinowe bywają nieco bardziej mięsiste i słodsze niż klasyczne pomidory, a koktajlowe charakteryzują się lekkością i wyrazistą słodyczą. Ich wygląd przyciąga błyszczącą skórką i zwartymi miąższami wypełnionymi sokiem i pestkami, co sprawia, że świetnie prezentują się na talerzu. Są niskokaloryczne, źródłem witaminy C, potasu, witaminy A (beta-karoten) oraz błonnika, a także likopenu — silnego przeciwutleniacza wspierającego zdrowie serca i zmniejszającego ryzyko niektórych nowotworów. Sprawdzają się w sałatkach, bruschettach, salsach, sosach, pieczeniu czy grillowaniu, a także jako przekąska. Przechowywać w temperaturze pokojowej, poza słońcem, dojrzałe można krótko schłodzić by przedłużyć trwałość, lecz najlepiej podawać w temperaturze pokojowej dla pełni smaku; unikać szczelnych opakowań i przetrzymywać szypułką do dołu.