Psyllium husk (łupiny babki jajowatej)
Opis
Psyllium husk (łupiny babki jajowatej) to drobne, włókniste łuski o jasnobeżowym do brązowego odcieniu i praktycznie neutralnym, lekko ziemistym smaku, który nie narusza profilu potraw. Składa się głównie z rozpuszczalnego błonnika (mucylagenu), dostarcza niewiele kalorii i praktycznie żadnych tłuszczów czy białek, za to silnie wspomaga perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu, pomaga kontrolować poziom glukozy i zwiększa uczucie sytości; należy zawsze spożywać je z odpowiednią ilością płynu i skonsultować z lekarzem przy przyjmowaniu leków, ponieważ mogą wpływać na ich wchłanianie. W kuchni psyllium używa się jako naturalnego zagęszczacza i środka wiążącego, szczególnie w piekarnictwie bezglutenowym, jako zamiennik jajka w przepisach wegańskich oraz do zagęszczania smoothie, sosów, zup i farszów. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku, w chłodnym, suchym miejscu z dala od światła i wilgoci; po otwarciu najlepiej zużyć w ciągu kilku miesięcy.