Ryż do sushi
Opis
Ryż do sushi to krótkoziarnisty ryż Japonica o perłowo-białych, lekko przezroczystych ziarnach, po ugotowaniu kleisty i błyszczący, o delikatnie słodkawym, neutralnym smaku dobrze współgrającym z octem ryżowym. Jako głównie źródło węglowodanów dostarcza szybkiej energii, zawiera niewielkie ilości białka i tłuszczu, jest naturalnie bezglutenowy i łatwo strawny; biały ryż sushi ma mniej błonnika niż wersja brązowa, ale w połączeniu z rybą i warzywami tworzy zrównoważony posiłek bogaty w witaminy z grupy B i minerały. Typowo używany do sushi, onigiri, chirashi i jako baza do bowlów czy sałatek oraz jako dodatek do dań z ryb i owoców morza, świetnie absorbuje przyprawy i sosy. Przechowywanie: suchy ryż trzymaj w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu; ugotowany szybko schładzaj, przechowuj w lodówce do 24 godzin lub zamrażaj porcje, podgrzewając dokładnie przed spożyciem.