Ser żółty tarty
Opis
Ser żółty tarty to wygodna forma półtwardego sera o kremowej, jasnożółtej do intensywnie żółtej barwie i drobnej, włóknistej konsystencji. W smaku jest łagodny do umiarkowanie wyrazisty, lekko słonawy i orzechowy, z przyjemną kremową nutą zależną od sera bazowego (Gouda, Cheddar, Edam). Jako produkt bogaty w białko, wapń, fosfor oraz witaminy A i B12 wspiera zdrowie kości i utrzymanie masy mięśniowej, choć zawiera tłuszcze nasycone i sód, więc warto spożywać go z umiarem. Tarty ser doskonale sprawdza się na pizzy, w zapiekankach, makaronach, sosach, zupach i omletach, szybko się topi i daje złocistą skórkę. Przechowuj go w lodówce w szczelnym pojemniku lub worku, odsączając nadmiar wilgoci; najlepiej zużyć w ciągu kilku dni. Można zamrażać krótkoterminowo, pamiętając o możliwej zmianie tekstury.