Skórka pomarańczowa (zest)
Opis
Skórka pomarańczowa (zest) to cienko zeskrobana, aromatyczna zewnętrzna warstwa owocu o intensywnym cytrusowym zapachu, błyszczącej, pomarańczowej barwie i lekko gorzkawym, świeżym smaku wynikającym z olejków eterycznych. Zawiera niewiele kalorii, sporo błonnika skórkowego, witaminę C, flawonoidy i olejek limonenowy, które działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i wspierają trawienie; warto jednak wybierać owoce ekologiczne lub dokładnie myć skórkę ze względu na pozostałości pestycydów. W kuchni zest pasuje do wypieków, deserów, dressingów, marynat, dań rybnych i drobiowych oraz koktajli, gdzie wzmacnia aromat bez dodawania kwasu. Przechowywać go najlepiej w szczelnym pojemniku w lodówce do kilku dni lub zamrozić starty zest w porcjach, a do dłuższego użycia wysuszyć i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.