Skórka z pomarańczy (świeża, drobno starta)
Opis
Skórka z pomarańczy (świeża, drobno starta) ma intensywny, świeży aromat cytrusowy z wyraźną, przyjemną goryczką przy lekkim kontakcie z białą częścią owocu; drobne, jasno-pomarańczowe wiórki dodają potrawom koloru i natychmiastowego zapachu. Z odżywczego punktu widzenia dostarcza niewielu kalorii, za to jest źródłem witaminy C, błonnika, olejków eterycznych (głównie limonen) i flawonoidów (np. hesperydyna), które wykazują właściwości przeciwutleniające i wspierające trawienie oraz układ krążenia. W kuchni sprawdza się w ciastach, kremach, sosach, dressingach, marynatach, napojach i daniach z ryb czy warzyw, gdzie wzmacnia aromat bez dodawania kwaśności. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 3–5 dni lub zamrażaj w porcjach (np. tacka na kostki lodu) do kilku miesięcy; unikaj wilgoci i silnych zapachów, by zachować świeżość.