Śliwki wędzone
Opis
Śliwki wędzone mają intensywny, słodko-kwaśny smak z wyraźną nutą dymu, skórkę pogłębioną do ciemnego, mahoniowego koloru i miąższ mięsisty, lekko lepkawy. Są bogate w błonnik, potas, witaminy z grupy B i witaminę K oraz polifenole i antocyjany o działaniu przeciwutleniającym; zawarty sorbitol i błonnik sprzyjają trawieniu, a niski udział tłuszczu czyni je wartościową przekąską w umiarkowanych ilościach. W kuchni śliwki wędzone doskonale komponują się z mięsem (zwłaszcza wieprzowiną i dziczyzną), pasują do serów, sałatek, sosów, duszonych dań, chutneyów i deserów, dodając głębi i słodyczy. Przechowuje się je w suchym i chłodnym miejscu przed otwarciem, po otwarciu w szczelnym pojemniku w lodówce; można je również zamrażać, unikając wilgoci i silnych zapachów, aby zachować aromat.