Śmietana 12%
Opis
Śmietana 12% ma delikatny, kremowy smak z lekką kwaskowatością i gładką, białawą konsystencję, która jest mniej tłusta niż śmietany pełnotłuste, ale na tyle bogata, by dodać aksamitności potrawom. Wartości odżywcze koncentrują się na tłuszczach (ok. 12%), energii i niewielkich ilościach białka oraz wapnia; dostarcza też witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, przede wszystkim A i częściowo D, więc w umiarkowanych ilościach wspiera wchłanianie tych składników. Śmietana 12% sprawdza się do zabielania zup i sosów, jako baza dipów, do sałatek, deserów i polew na zimno; lepiej unikać długiego gotowania na wysokiej temperaturze, by się nie zważyła. Przechowuje się ją w lodówce w temperaturze 2–6°C, w oryginalnym opakowaniu lub szczelnie zamknięta po otwarciu, najlepiej spożyć w ciągu 3–5 dni; mrożenie zmienia strukturę.