Sok z cytryny świeżo wyciśnięty
Opis
Sok z cytryny świeżo wyciśnięty ma intensywny, orzeźwiająco kwaśny smak z wyraźną, cytrusową nutą i klarowno‑pależółtą barwą, często lekko mętny wskutek miąższu i olejków z skórki. Jako niskokaloryczny składnik jest bogaty w witaminę C, flawonoidy i kwas cytrynowy, co wspiera odporność, działa antyoksydacyjnie, ułatwia wchłanianie żelaza i pobudza trawienie; regularne stosowanie w umiarkowanych ilościach może też wspomagać odświeżenie smaku potraw i nawadnianie organizmu. W kuchni sok z cytryny doskonale pasuje do sałatek, dressingów, marynat, dań rybnych i drobiowych, sosów, deserów oraz napojów typu lemoniada i koktajle; używa się go także do konserwowania i zapobiegania ciemnieniu owoców. Przechowuj go w szczelnie zamkniętym szklanym lub plastikowym pojemniku w lodówce do 2–3 dni, a na dłużej zamrażaj porcjami (np. w tackach do kostek lodu).