Sok żurawinowy (niesłodzony)
Opis
Sok żurawinowy (niesłodzony) ma wyraźnie kwaśno- cierpki smak i intensywną, rubinową barwę; może być klarowny lub z niewielkim osadem miąższu, co świadczy o naturalności produktu. Z punktu widzenia odżywczego dostarcza niewiele kalorii przy sporej zawartości witaminy C, antyoksydantów (w tym proantocyjanidyn) oraz niewielkich ilości potasu i manganu, a brak dodanego cukru czyni go dobrym wyborem przy kontroli kalorii; wykazuje korzystne działanie przeciwutleniające i wspomagające zdrowie układu moczowego, choć z uwagi na kwasowość warto zachować umiar. W kuchni niesłodzony sok żurawinowy doskonale nadaje się do koktajli, smoothies, marynat, sosów i glazur do mięs oraz jako składnik dressingów i deserów, a także do rozcieńczania z wodą lub gazowanym napojem. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętej butelce i zużyć w ciągu 7–10 dni, natomiast nieotwarte opakowanie przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu; można też porcjować i zamrozić na dłuższe przechowywanie.