Sól gruboziarnista do posypania
Opis
Sól gruboziarnista do posypania to duże, błyszczące kryształy o wyraźnym, czystym smaku słonym i przyjemnej chrupkości pod palcami. Może występować w kolorze białym lub lekko szarym, jeśli pochodzi z soli morskiej i zawiera śladowe minerały. Składnikiem jest głównie chlorek sodu; nie dostarcza kalorii ani tłuszczu, za to uzupełnia sód niezbędny do równowagi płynów i przewodzenia nerwowego. Należy jednak stosować ją z umiarem ze względu na wpływ nadmiaru sodu na ciśnienie krwi. W kuchni sól gruboziarnista używana jest jako sól wykończeniowa do steków, pieczonych warzyw, sałatek, pieczywa i deserów typu czekolada z solą, gdzie dodaje tekstury i nagłego wybuchu smaku. Przechowywać ją należy w szczelnym, suchym pojemniku, z dala od wilgoci i silnych zapachów, w chłodnym, ciemnym miejscu, aby kryształy nie zlepiały się i zachowały chrupkość.