Marchewka
Opis
Marchewka ma słodko-ziemisty smak i chrupiącą, soczystą konsystencję; najczęściej występuje w intensywnym pomarańczowym kolorze, o charakterystycznym stożkowym kształcie i gładkiej skórce, choć są też odmiany fioletowe, żółte i białe. Jest bogata w beta-karoten (prekursor witaminy A), błonnik, witaminy C i K oraz potas i antyoksydanty, przy niskiej kaloryczności, co wspiera wzrok, odporność, zdrowie skóry i trawienie oraz korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Marchewka sprawdza się surowa jako przekąska lub składnik sałatek, w gotowanych potrawach — duszona, pieczona, na parze, w zupach, purée, sokach czy ciastach, gdzie wzmacnia smak i kolor. Aby zachować świeżość, usuń zielone części, nie myj przed przechowywaniem, włóż do perforowanej torby lub pojemnika w szufladzie lodówki; przy chłodnym, wilgotnym przechowywaniu pozostaje jędrna przez 1–3 tygodnie, a w chłodnym piwnicznym miejscu nawet dłużej.