Sól kuchenną
Opis
Sól kuchenna to podstawowa przyprawa o wyraźnym, czystym, słonym smaku i krystalicznej, zwykle białej postaci, dostępna w ziarnie od drobnego do gruboziarnistego. Z chemicznego punktu widzenia to chlorek sodu, który w niewielkich ilościach jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspomagając równowagę elektrolitową, przewodzenie nerwowe i pracę mięśni. Należy ją jednak stosować umiarkowanie, gdyż nadmiar sodu może sprzyjać nadciśnieniu i zatrzymywaniu wody. W kuchni sól podkreśla i balansuje smaki, stosuje się ją do doprawiania potraw, pieczenia, peklowania, konserwowania i przy fermentacji. Drobna sól jest wygodna do natychmiastowego solenia, gruboziarnista do marynat i pieczenia. Przechowywać ją w suchym, szczelnym pojemniku z dala od wilgoci i silnych zapachów, w chłodnym, ciemnym miejscu; aby zapobiec zbrylaniu, można dodać kilka ziarenek ryżu lub specjalny środek pochłaniający wilgoć.