Świeża kolendra
Opis
Świeża kolendra ma jasnozielone, delikatne liście i cienkie łodyżki o wyraźnym, cytrusowo-ziołowym aromacie z nutą pieprzowo-orzechową; jej smak bywa dla niektórych intensywny i charakterystyczny. Jest źródłem witamin A, C i K, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy, może wspierać trawienie, działanie przeciwzapalne i odporność oraz dostarczać mikroelementów przy niewielkiej liczbie kalorii. Kolendra świetnie pasuje do kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i śródziemnomorskiej, używa się jej do sals, chutneyów, zup, sałatek, marynat i jako świeży dodatek tuż przed podaniem, szczególnie w połączeniu z limonką, czosnkiem czy chili. Aby zachować świeżość, przechowuj pęczek w szklance z wodą w lodówce lub owiń wilgotnym ręcznikiem papierowym; możesz też mrozić posiekaną kolendrę w kostkach oleju dla dłuższego zastosowania.