Menu

Świeża kolendra

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Świeża kolendra ma jasnozielone, delikatne liście i cienkie łodyżki o wyraźnym, cytrusowo-ziołowym aromacie z nutą pieprzowo-orzechową; jej smak bywa dla niektórych intensywny i charakterystyczny. Jest źródłem witamin A, C i K, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy, może wspierać trawienie, działanie przeciwzapalne i odporność oraz dostarczać mikroelementów przy niewielkiej liczbie kalorii. Kolendra świetnie pasuje do kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i śródziemnomorskiej, używa się jej do sals, chutneyów, zup, sałatek, marynat i jako świeży dodatek tuż przed podaniem, szczególnie w połączeniu z limonką, czosnkiem czy chili. Aby zachować świeżość, przechowuj pęczek w szklance z wodą w lodówce lub owiń wilgotnym ręcznikiem papierowym; możesz też mrozić posiekaną kolendrę w kostkach oleju dla dłuższego zastosowania.

Wartości odżywcze (na 100g)

23 kcal Kalorie
2,1g Białko
3,7g Węglowodany
0,5g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Tortilla z kurczakiem i warzywami

⏱️ 30 min 🟢 easy

Tartinki z pastą z awokado

⏱️ 40 min 🟢 easy

Wegetariańskie curry

⏱️ 90 min 🟡 medium

Pikantne nachos z salsą

⏱️ 60 min 🟢 easy

Tortilla z warzywami

⏱️ 90 min 🟡 medium

Aksamitna zupa krem z czerwonej soczewicy

⏱️ 45 min 🟢 easy