Świeża mięta (gałązki do dekoracji)
Opis
Świeża mięta w formie zielonych gałązek do dekoracji ma intensywny, orzeźwiający smak z mentolowym chłodem i lśniące, piłkowane liście o świeżej zielonej barwie, które dodają estetyki i aromatu potrawom. Jako dodatek pasuje znakomicie do koktajli (np. mojito), napojów i herbat, sałatek owocowych, deserów, lekkich sosów jogurtowych, owoców morza, jagnięciny oraz dań kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Mięta zawiera niewielkie ilości witamin (A, C) oraz związki fenolowe i mentol o działaniu przeciwzapalnym i wspomagającym trawienie, a także odświeża oddech. Aby zachować aromat i świeżość, przechowuj gałązki owinięte lekko wilgotnym ręcznikiem papierowym w lodówce lub postawione w szklance z wodą i przykryte folią; unikać miażdżenia liści, a dłuższe przechowywanie zapewni zamrożenie w kostkach lodu z wodą lub posiekaniem i zamrożeniem.