Polędwiczka wieprzowa
Opis
Polędwiczka wieprzowa to najdelikatniejszy, cylindryczny kawałek mięsa o jasnoróżowej barwie i delikatnych włóknach, z niewielką ilością tłuszczu i cienką błonką. Ma subtelny, lekko słodkawy smak, który dobrze absorbuje przyprawy i sosy, dzięki czemu jest chętnie wybierana za delikatność i elegancję tekstury. Jest źródłem wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B (szczególnie B1 i B6) oraz minerałów takich jak żelazo i cynk, przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu, co wspiera regenerację mięśni i zrównoważoną dietę. Najlepiej sprawdza się szybko smażona lub pieczona w całości, w medalionach, w sosach, z owocami, musztardą czy ziołami. Przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu do 1–2 dni lub zamrozić szczelnie do kilku miesięcy; rozmrażać w lodówce i gotować niezwłocznie.