Świeża mięta (listki) (opcjonalna)
Opis
Świeża mięta ma intensywny, chłodzący smak z nutą mentolu i wyraźny, zielony aromat, a jej listki są jasnozielone, drobno piłkowane i ozdobne. Jest niskokaloryczna, dostarcza witaminę A i C, minerały oraz związki przeciwutleniające, które wspierają trawienie, łagodzą dolegliwości żołądkowe i wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. W kuchni mięta sprawdza się jako dodatek do napojów, koktajli i lemoniad, deserów, sałatek, sosów jogurtowych, dań z jagnięciny czy dań kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej, a także jako świeża dekoracja; użycie listków jest opcjonalne, ale zdecydowanie podkreśla świeżość. Przechowuj je w lodówce zawinięte w wilgotny papierowy ręcznik w pojemniku lub stojące w szklance z wodą, zmieniaj wodę i zużyj w ciągu kilku dni, albo zamroź posiekane w kostkach lodu z wodą lub olejem dla dłuższego przechowania.