Świeża natka pietruszki
Opis
Świeża natka pietruszki to intensywnie zielone, delikatne listki o świeżym, lekko pikantno-cytrusowym aromacie i chrupiącej strukturze, które dodają potrawom wyrazistości i wizualnej świeżości. Jest źródłem witamin A, C i K oraz kwasu foliowego, żelaza, potasu i błonnika, a także przeciwutleniaczy i flawonoidów, co wspiera odporność, zdrowie kości, krążenie i trawienie przy umiarkowanym wpływie na ogólną kondycję organizmu. W kuchni natka pietruszki pasuje niemal do wszystkiego: zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, ryb i potraw z warzyw, doskonale wykańcza pesto, ziołowe masła i dressingi. Przechowuj ją w lodówce owiniętą lekko wilgotnym papierowym ręcznikiem albo stojąc w szklance wody z luźnym przykryciem, myj tuż przed użyciem; można też drobno posiekaną zamrozić w kostkach oleju lub wody dla dłuższego przechowania.