Menu

Świeża natka pietruszki

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Świeża natka pietruszki to intensywnie zielone, delikatne listki o świeżym, lekko pikantno-cytrusowym aromacie i chrupiącej strukturze, które dodają potrawom wyrazistości i wizualnej świeżości. Jest źródłem witamin A, C i K oraz kwasu foliowego, żelaza, potasu i błonnika, a także przeciwutleniaczy i flawonoidów, co wspiera odporność, zdrowie kości, krążenie i trawienie przy umiarkowanym wpływie na ogólną kondycję organizmu. W kuchni natka pietruszki pasuje niemal do wszystkiego: zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, ryb i potraw z warzyw, doskonale wykańcza pesto, ziołowe masła i dressingi. Przechowuj ją w lodówce owiniętą lekko wilgotnym papierowym ręcznikiem albo stojąc w szklance wody z luźnym przykryciem, myj tuż przed użyciem; można też drobno posiekaną zamrozić w kostkach oleju lub wody dla dłuższego przechowania.

Wartości odżywcze (na 100g)

36 kcal Kalorie
3,0g Białko
6,3g Węglowodany
0,8g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Rosół gęsi w stylu Olga Smile z domowym makaronem

⏱️ 240 min 🟡 medium

Koreczki serowe z oliwkami

⏱️ 15 min 🟢 easy

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym

⏱️ 90 min 🟡 medium

Kremowa Zupa Grzybowa z Makaronem

⏱️ 90 min 🟡 medium

Cukinia zapiekana z serem

⏱️ 45 min 🟢 easy

Chrupiące paluszki serowe z sosem pomidorowym

⏱️ 120 min 🟡 medium