Świeże trufle
Opis
Świeże trufle to podziemne grzyby o intensywnym, ziemisto-orzechowym aromacie; białe trufle zwykle pachną bardziej garlicznie i świeżo, czarne mają nuty kakao i lasu. Wyglądem są nieregularne, guzowate, z ciemną, pomarszczoną skórką, a ich miąższ ma charakterystyczne marmurkowanie lub jasne żyłkowanie, co świadczy o jakości. Pod względem odżywczym trufle są niskokaloryczne, zawierają białko, błonnik oraz minerały takie jak potas, żelazo i magnez, a także związki fenolowe o działaniu przeciwutleniającym, które mogą wspierać odporność i zdrowie układu krążenia. Kulinarne zastosowania obejmują ścieranie na surowo ponad makaronem, risotto, jajkami czy masłem oraz aromatyzowanie oliw, śmietan i serów; najlepiej podkreślają proste, delikatne potrawy. Przechowywać je należy w lodówce owinięte w papierowy ręcznik i umieszczone w szczelnym pojemniku, wymieniając ręcznik codziennie; używać najszybciej jak to możliwe, ewentualnie mrozić w maśle dla dłuższego przechowania.