Świeżo tarty chrzan (opcjonalnie)
Opis
Świeżo tarty chrzan ma intensywny, ostry i piekący aromat z wyraźną nutą musztardową; miąższ jest kremowo-biały do jasnobeżowego, wilgotny i włóknisty. Jego smak szybko się uwalnia po starciu, dając efekt rozgrzewający i oczyszczający kubki smakowe, dlatego stosuje się go oszczędnie. Pod względem odżywczym chrzan jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C oraz związki siarkowe (glukozynolany, sinigryna) o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym; może wspomagać trawienie i udrożnienie dróg oddechowych. Świeżo tarty chrzan świetnie pasuje do mięs pieczonych, wędlin, ryb, sosów śmietanowych, ćwikły i dressingów oraz jako dodatek do dań wielkanocnych. Przechowuj go w szczelnym pojemniku w lodówce, ewentualnie zalany octem lub sokiem z cytryny, używaj w ciągu kilku dni, a dłuższe przechowywanie najlepiej realizować przez zamrożenie w małych porcjach.