Musztarda sarepska
Opis
Musztarda sarepska to klasyczna polska musztarda o jasno‑brązowej, gładkiej konsystencji i wyraźnym, lekko pieprznym aromacie z delikatną nutą kwaśnej octowo‑wino‑miodowej słodyczy. Smak jest średnio ostry i trwały, bardziej pikantny niż delikatne musztardy stołowe, ale łagodniejszy niż ostre nasiona. W aspekcie odżywczym jest niskokaloryczna i niskotłuszczowa, dostarcza niewielkich ilości minerałów (sodu, magnezu, selenu) oraz związków siarkowych o potencjalnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych; spożywana w umiarkowanych ilościach może wspierać trawienie i metabolizm. W kuchni sprawdza się jako dodatek do wędlin, kiełbas, hot‑dogów, dressingów, marynat i glazur do mięs oraz składnik sosów żółtych i curry. Pasuje też do sałatek ziemniaczanych i kanapek, podnosząc smak potraw bez dominacji. Przechowywać w chłodnym miejscu przed otwarciem, po otwarciu szczelnie zamkniętą słoikową porcję trzymać w lodówce i zużyć w ciągu kilku miesięcy, unikając wkładania brudnych łyżek.