Świeżo wyciśnięty sok z limonki
Opis
Świeżo wyciśnięty sok z limonki ma żywy, kwaskowaty smak z delikatną goryczką i intensywnym, cytrusowym aromatem; jest przejrzysty lub lekko mętny, o jasnozielonkawej poświacie. Jest niskokaloryczny, bogaty w witaminę C, przeciwutleniacze i kwasy organiczne, co wspomaga odporność, przyswajanie żelaza oraz trawienie, a także działa przeciwzapalnie i pomaga zapobiegać brązowieniu owoców. W kuchni doskonale wzmacnia smak marynat, sosów, dressingów, napojów i koktajli, pasuje do dań z owoców morza, ceviche, grillowanych mięs, sałatek i deserów, balansując tłustość i podkreślając aromaty. Przechowuj sok w szczelnym szklanym pojemniku w lodówce maksymalnie 2–3 dni; dłuższe przechowywanie zapewni zamrożenie w tackach na kostki lodu, co pozwala używać go przez kilka miesięcy bez utraty smaku.