Świeży koperek lub natka pietruszki
Opis
Świeży koperek i natka pietruszki to aromatyczne zioła o żywej zielonej barwie: koperek ma delikatne, pierzaste liście i słodkawo-anyżowy, lekko cytrusowy smak, natka pietruszki występuje w wersji płaskolistej lub kędzierzawej i charakteryzuje się świeżym, lekko pieprznym, „zielonym” aromatem. Oba zioła są niskokaloryczne, bogate w witaminy A, C i K oraz minerały jak żelazo i potas, zawierają przeciwutleniacze i związki o działaniu przeciwzapalnym oraz wspomagające trawienie, co wspiera ogólną odporność i zdrowie układu krążenia. Kulinarne zastosowania obejmują dodawanie pod koniec gotowania do zup, sosów, sałatek, potraw z ryb, jaj, ziemniaków i dipów; koperek znakomicie pasuje do ryb, ogórków i sosów śmietanowych, natka idealnie podkreśla smak mięs, sałatek i pesto. Przechowuj zioła w lodówce po przycięciu końcówek w szklance z wodą przykrytej luźno folią lub zawinięte w wilgotny ręcznik papierowy w szczelnym pojemniku; można je też zamrozić w kostkach oleju lub wody dla dłuższego użycia.