Świeży sok pomarańczowy
Opis
Świeży sok pomarańczowy ma intensywny, słodko-kwaśny smak i żywą pomarańczową barwę; może być klarowny lub lekko mętny i pulpy, z aromatem skórki i cytrusowej świeżości. Jest naturalnym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i flawonoidów oraz dostarcza potasu i niewielkich ilości kwasu foliowego i witamin z grupy B, przy czym zawiera także naturalne cukry i kalorie. Regularne umiarkowane spożycie wspomaga odporność, wspiera syntezę kolagenu i ułatwia wchłanianie żelaza, przyczyniając się do ogólnego dobrego samopoczucia. W kuchni świetnie pasuje do śniadań, koktajli, dressingów, marynat, deserów i drinków, dodając świeżości i kwasowości potrawom. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce i spożyć w ciągu 48–72 godzin dla zachowania aromatu; na dłużej można zamrozić porcjami, pamiętając o mieszaniu przed podaniem, gdy osad się osadzi.