Żółtka jaj kurzych do budyniu
Opis
Żółtka jaj kurzych do budyniu mają intensywnie żółty, kremowy kolor i gładką, jedwabistą konsystencję, dodając potrawom bogatego, lekko maślanego smaku oraz połyskującego, aksamitnego wykończenia. Są naturalnym zagęszczaczem i emulgatorem, nadającym deserom głębię i stabilność. Pod względem odżywczym żółtka dostarczają skoncentrowanych tłuszczów, białek i kalorii oraz cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), witamin z grupy B, choliny, luteiny i selenu. W umiarkowanych ilościach wspierają zdrowie oczu, funkcje mózgu i przyswajanie witamin, choć osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu powinny zachować ostrożność. W kuchni idealnie sprawdzają się w budyniach, kremach, kremie pâtissière, lodach, sosach typu sabayon czy holenderskim oraz jako składnik ciast i ciasteczek wymagających bogatej struktury. Przechowuje się je w szczelnym opakowaniu w lodówce do 48 godzin, można także zamrozić rozmieszane z odrobiną soli lub cukru do kilku miesięcy; do potraw spożywanych na surowo warto używać żółtek pasteryzowanych.