Menu

Świeży szpinak

🌱 Wegetariańskie 🌿 Wegańskie

Opis

Świeży szpinak to delikatne, jasno- do ciemnozielone liście o gładkiej lub lekko pofałdowanej powierzchni i miękkiej teksturze; smak jest łagodny, nieco ziemisty z subtelną goryczką w starszych liściach, a młode liście mają przyjemnie świeży, niemal słodkawy akcent. Wygląd i aromat dodają potrawom lekkości i koloru. Pod względem odżywczym szpinak jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy A, C i K, kwas foliowy, żelazo, magnez oraz błonnik, a także przeciwutleniacze (luteina, zeaksantyna). Wspiera zdrowie oczu, kości, krwi oraz układu sercowo-naczyniowego. W kuchni sprawdza się w sałatkach, koktajlach, zupach, zapiekankach, makaronach i jako dodatek do omletów czy dań z mięsem. Aby przechować szpinak dłużej, trzymaj go w lodówce w perforowanej torebce lub pojemniku z papierowym ręcznikiem, nie myj przed schowaniem i zużyj w ciągu 3–5 dni; można też blanszować i mrozić.

Wartości odżywcze (na 100g)

23 kcal Kalorie
2,9g Białko
3,6g Węglowodany
0,4g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (6)

Wegetariańska lasagna

⏱️ 120 min 🟡 medium

Zielone smoothie w strzelistych szklankach

⏱️ 25 min 🟢 easy

Wegetariańskie curry

⏱️ 90 min 🟡 medium

Jesienny Wrap z Pieczoną Dynią, Kurczakiem i Sosem Żurawinowym

⏱️ 80 min 🟡 medium

Wytrawne Muffiny ze Szpinakiem, Fetą i Suszonymi Pomidorami

⏱️ 60 min 🟢 easy

Jesienne Wrapy z Pieczonym Dynią, Kurczakiem w Miodzie i Musztardzie, i Sosem Jogurtowym z Tahini

⏱️ 60 min 🟢 easy