Świeży szpinak
Opis
Świeży szpinak to delikatne, jasno- do ciemnozielone liście o gładkiej lub lekko pofałdowanej powierzchni i miękkiej teksturze; smak jest łagodny, nieco ziemisty z subtelną goryczką w starszych liściach, a młode liście mają przyjemnie świeży, niemal słodkawy akcent. Wygląd i aromat dodają potrawom lekkości i koloru. Pod względem odżywczym szpinak jest niskokaloryczny, bogaty w witaminy A, C i K, kwas foliowy, żelazo, magnez oraz błonnik, a także przeciwutleniacze (luteina, zeaksantyna). Wspiera zdrowie oczu, kości, krwi oraz układu sercowo-naczyniowego. W kuchni sprawdza się w sałatkach, koktajlach, zupach, zapiekankach, makaronach i jako dodatek do omletów czy dań z mięsem. Aby przechować szpinak dłużej, trzymaj go w lodówce w perforowanej torebce lub pojemniku z papierowym ręcznikiem, nie myj przed schowaniem i zużyj w ciągu 3–5 dni; można też blanszować i mrozić.