Syrop klonowy (opcjonalny)
Opis
Syrop klonowy to klarowny do bursztynowego płyn o ciepłym, karmelowo-kwiatowym aromacie i zrównoważonej, głębokiej słodyczy z delikatną nutą dębowej goryczki. Naturalna konsystencja bywa rzadziej gęsta niż miód, a kolor i intensywność smaku zależą od stopnia klarowności i stopnia gotowania soku klonowego. Z punktu widzenia wartości odżywczych jest to skoncentrowane źródło węglowodanów (głównie sacharozy) dostarczające kalorii, ale też drobnych ilości minerałów, takich jak mangan i cynk, oraz związków przeciwutleniających; warto stosować go umiarkowanie jako zdrowszą alternatywę dla rafinowanego cukru. W kuchni syrop klonowy pasuje do naleśników i owsianki, jako słodzik do jogurtów, dressingów, marynat i glazur do mięs oraz jako składnik wypieków i deserów, wzmacniając smak bez sztucznego posmaku. Przechowywać w szczelnym, najlepiej szklanym pojemniku w ciemnym, chłodnym miejscu; po otwarciu warto trzymać w lodówce, a ewentualne skrystalizowanie łatwo usunąć przez podgrzanie kąpielą wodną.