Twaróg sernikowy (tłusty, mielony)
Opis
Twaróg sernikowy (tłusty, mielony) to kremowy, gładko zmielony twaróg o jasnobiałej barwie i delikatnie kwaskowatym, bogatym mlecznym smaku; dzięki wyższej zawartości tłuszczu ma aksamitną, pełną strukturę idealną do miksowania. Jego konsystencja ułatwia uzyskanie jednolitego, wilgotnego wnętrza wypieków i kremów. Jest dobrym źródłem białka wysokiej jakości, wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B, co wspiera budowę mięśni i zdrowie kości, jednak ze względu na tłustość warto spożywać go umiarkowanie. Typowo używa się go do serników, mas do naleśników i pierogów, farszów słodkich i wytrawnych, kremów, dipów oraz nadzień do ciast i deserów. Przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu w temperaturze 2–6°C, spożyć w ciągu kilku dni od otwarcia; można zamrozić do użytku w wypiekach, pamiętając o zmianie struktury po rozmrożeniu.