Udziec z kurczaka bez kości i skóry
Opis
Udziec z kurczaka bez kości i skóry to ciemne mięso o krągłym, soczystym smaku; surowe ma różowy, lekko czerwony odcień i zwartą strukturę, po obróbce termicznej staje się miękkie, wilgotne i aromatyczne, bardziej intensywne niż pierś. Jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B (szczególnie niacyny i B6), żelaza i cynku, zawiera więcej tłuszczu niż mięso białe, co sprzyja uczuciu sytości i lepszemu wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Doskonale nadaje się do duszenia, pieczenia, grillowania, curry, gulaszy, stir‑fry i kebabów, gdzie zachowuje wilgotność i smak. Przechowywać w lodówce w szczelnym opakowaniu do 1–2 dni lub zamrozić do 6–9 miesięcy dla surowego mięsa; po ugotowaniu trzymać w chłodzie 3–4 dni.