Ziemniaki (typ c, mączyste)
Opis
Ziemniaki typ C, mączyste mają suchą, ziarnistą strukturę i jasne, kremowe wnętrze; smak łagodny, lekko ziemisty, dobrze chłoną przyprawy i tłuszcze, po ugotowaniu stają się puszyste i rozpadające. Dzięki temu są idealne do purée, kopytek, gnocchi, pieczenia w mundurkach, smażenia na frytki czy zapiekanek; nie nadają się natomiast do sałatek, gdyż łatwo się rozpadają. Pod względem odżywczym dominują w nich węglowodany skrobiowe, mają umiarkowaną ilość błonnika, witaminę C i B6 oraz potas, przy niskiej zawartości tłuszczu i stosunkowo niewielkiej ilości białka. Spożywane z umiarem dostarczają energii i wspierają pracę mięśni dzięki potasowi, a schłodzone zwiększają zawartość skrobi opornej korzystnej dla mikrobioty jelit. Przechowywać je w ciemnym, chłodnym i przewiewnym miejscu (około 4–10°C), z dala od światła i cebuli, unikać lodówki oraz wilgoci, by zapobiec kiełkowaniu i zieleniu.