Ryż arborio do risotto
Opis
Ryż arborio do risotto to krótkoziarnista, perłowa odmiana o mleczno-białej barwie i charakterystycznej, lekko kremowej konsystencji po ugotowaniu. Smak jest delikatny, lekko orzechowy, a ziarna pęcznieją, uwalniając dużo skrobi, co daje aksamitne, kleiste risotto przy zachowaniu jędrnego środka „al dente”. Pod względem odżywczym arborio dostarcza głównie węglowodanów, umiarkowanej ilości białka oraz niewielkiej ilości tłuszczu, jest naturalnie bezglutenowy i źródłem energii oraz minerałów jak mangan i magnez oraz witamin z grupy B. Typowo używa się go do klasycznego risotto, risotto alla milanese, arancini, kremowych zapiekanek i budyniów ryżowych; doskonale zagęszcza potrawy. Przechowywać należy w suchym, chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku, nie wystawiając na światło; surowy ryż zachowuje świeżość przez rok lub dłużej, ugotowany przechowywać w lodówce 3–4 dni lub mrozić.