Żółtka jajek
Opis
Żółtka jajek mają intensywny kremowy smak i gładką, jasnożółtą do pomarańczowej barwę, zależną od diety kury; konsystencja jest bogata i lekko tłusta, co daje przyjemne uczucie pełni smaku. Są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych: tłuszczów, białka, choliny i lecytyny oraz witamin A, D, E, K i z grupy B, a także minerałów jak żelazo i selen. Zawierają luteinę i zeaksantynę korzystne dla wzroku; przy umiarkowanym spożyciu wspierają sytość, funkcje poznawcze i zdrowie kości, choć osoby z problemami z cholesterolem powinny kontrolować ilości. W kuchni żółtka używa się do kremów, sosów emulsyjnych (majonez, holenderski), ciast, kremów, budyniów, zabajone czy jako glazura. Przechowuje się je w lodówce w temperaturze 0–4°C, najlepiej w szczelnym pojemniku; oddzielone żółtka zużyć w ciągu 1–2 dni lub zamrozić po dodaniu szczypty soli (do potraw słonych) albo cukru (do deserów), dokładnie oznaczając.