Menu

Bita śmietana (do dekoracji)

🌱 Wegetariańskie

Opis

Bita śmietana do dekoracji ma delikatny, lekko słodkawy smak i kremową, puszystą konsystencję o śnieżnobiałej lub lekko kremowej barwie, która dodaje lekkości i elegancji deserom. Jako produkt mleczny jest bogata w tłuszcz i kalorie, dostarcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) oraz niewielkie ilości wapnia i białka; stanowi szybkie źródło energii, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu warto ją spożywać umiarkowanie lub wybierać wersje light lub roślinne, gdy wskazane jest ograniczenie tłuszczu. Świetnie komponuje się z ciastami, naleśnikami, lodami, gorącą czekoladą, owocami i deserami na zimno, pełniąc funkcję dekoracyjną i smakową. Przechowywać należy w lodówce przy temperaturze 2–6°C, szczelnie przykryte, najlepiej spożyć w ciągu 24–48 godzin od ubicia; śmietankę nieubijaną można przechowywać dłużej zgodnie z datą ważności, a puszki aerozolowe i stabilizowane produkty według instrukcji producenta.

Wartości odżywcze (na 100g)

340 kcal Kalorie
2,1g Białko
3,2g Węglowodany
35,0g Tłuszcze

Informacje

🍳 Przepisy z tym składnikiem (1)

Domowe Korzenne Latte Dyniowe

⏱️ 25 min 🟢 easy

🥗 Podobne składniki

Bulgur drobny

Makaron trójkolorowy

🥬

Czekolada gorzka (min. 60%)

🥬

Ciemna pasta miso

Bulion drobiowy (niskosolony)

🥬

Płatki chili (pul biber)

🆕 Najnowsze przepisy

Andyjska Miska Mocy z Quinoa, Wędzonym Batatem i Kremem z Awokado

⏱️ 75 min 👁 53

Tarta 'Ogródkowe Skarby' na Ziołowym Spodzie

⏱️ 90 min 👁 65

Pieczone ziemniaki w ziołowej soli z kremowym gzikiem chrzanowym

⏱️ 75 min 👁 33

Kremowa Zapiekanka z Młodej Kapusty z Białą Kiełbasą pod Koperkową Kruszonką

⏱️ 75 min 👁 39

🎲 Losowy przepis

Spróbuj czegoś nowego!

Kremowe Risotto z Dynią, Szałwią i Parmezanem

⏱️ 70 min 📂 Dania wegetariańskie

📰 Najnowsze aktualności

24.12.2025 · Porady

Jak przechowywać posiekane pistacje, żeby dłużej się trzymały

23.12.2025 · Porady

Najczęstsze błędy przy gotowaniu owsianki z owocami

23.12.2025 · Porady

Jak przechowywać karkówkę wieprzową, żeby dłużej się trzymała?

Zobacz wszystkie aktualności →