Pasta curry zielona
Opis
Pasta curry zielona to intensywnie zielona, gładka mieszanka świeżych zielonych chili, trawy cytrynowej, galangalu, liści limonki kafir, kolendry, czosnku i szalotek, o wyraźnie ziołowym, pikantno-kwaśnym i cytrusowym profilu smakowym. Wykończenie jest aromatyczne i ostre, ale można je łatwo controlować dodając więcej mleka kokosowego lub jogurtu. Jako skoncentrowana przyprawa ma niewiele kalorii na porcję, ale dostarcza przeciwutleniaczy i witaminy C z ziół i limonki oraz związki przeciwzapalne i trawienne (capsaicyna z chili, związki z galangalu). Należy jednak pamiętać, że gotowe pasty mogą zawierać sporo soli. Pasta świetnie sprawdza się jako baza do zielonego curry z mlekiem kokosowym, marynat do mięsa, ryb i tofu, doprawienie zup, sosów, stir-fry czy dipów, dobrze komponując się z ryżem, makaronem ryżowym i warzywami. Po otwarciu przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce, ewentualnie przykryj cienką warstwą oleju; trwałość to zwykle 2–4 tygodnie, a porcje można zamrażać w kostkach na dłuższe przechowywanie.