Menu

Wigilijna kapusta z grochem

Vegan Christmas Eve Dinner Additions Vegan dishes 150 min Medium 7 wyświetleń ~21.92 PLN - (0)
Rate:
(0)

Description

Kapusta z grochem to jedno z dwunastu tradycyjnych dań, które królują na polskim wigilijnym stole. Jest to potrawa o głębokim, ziemistym smaku, łącząca w sobie kwaśność kiszonej kapusty ze słodyczą i kremową konsystencją rozgotowanego grochu. Aromatyczne suszone grzyby, majeranek i zasmażana cebulka dodają jej wyjątkowego charakteru. Potrawa symbolizuje płodność i obfitość, mając zapewnić dobrobyt w nadchodzącym roku. Podawana na ciepło, stanowi doskonały dodatek do ryb, klusek czy pierogów. Jej przygotowanie, choć czasochłonne, jest proste i pozwala na nowo odkryć smaki staropolskiej kuchni. Wygląd dania jest rustykalny i apetyczny – gęsta, beżowo-zielona masa z widocznymi kawałkami kapusty i złotą cebulką.

Składniki (11)

Servings:
6
  • Groch łuskany połówki 500 g
  • Sauerkraut 1000 g
  • Onion 2 szt.
  • Rapeseed oil 60 g
  • Suszone grzyby (borowiki lub podgrzybki) 30 g
  • 🌿 Przyprawy
  • Bay leaf 3.3 szt.
  • Allspice 2.5 g
  • Dried marjoram 2 łyżeczki
  • Sól kamienna 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny świeżo mielony 5 szczypt
  • ✨ Opcjonalne
  • White sugar 5 g
💰 Szacowany koszt dania: ~21.92 PLN (3.65 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Preparation steps

Przygotowanie składników (dzień wcześniej)

1

Wsyp połówki grochu do dużej miski. Dokładnie go opłucz pod bieżącą, zimną wodą, odcedzając wodę 2-3 razy, aż będzie czysta. Następnie zalej groch dużą ilością zimnej wody, tak aby poziom wody był około 4-5 cm nad grochem. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na całą noc (minimum 8 godzin) w temperaturze pokojowej.

Ingredients: Groch łuskany połówki
Namaczanie grochu jest kluczowe! Dzięki temu znacznie skróci się czas jego gotowania, a także stanie się on bardziej lekkostrawny. Nie pomijaj tego kroku.
2

Suszone grzyby umieść w małej miseczce. Zalej je około 250 ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Przykryj talerzykiem i również odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Woda, w której się moczyły, nabierze intensywnego aromatu – nie wylewaj jej!

Ingredients: Suszone grzyby (borowiki lub podgrzybki)
Użyj szklanej lub ceramicznej miseczki. Woda z moczenia grzybów to esencja smaku, która zostanie dodana do kapusty, tworząc aromatyczny bulion.

Gotowanie grochu i kapusty

3

Następnego dnia odcedź groch z wody, w której się moczył. Przełóż go do dużego garnka z grubym dnem. Zalej świeżą, zimną wodą tak, aby przykrywała groch na wysokość około 2 cm. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj pod przykryciem przez około 60-90 minut, aż groch będzie całkowicie miękki i zacznie się rozpadać, tworząc gęstą pastę. Mieszaj co 10-15 minut, a pod koniec gotowania częściej, aby nie przywarł do dna.

Ingredients: Groch łuskany połówki
Użyj garnka o grubym dnie, aby groch się nie przypalił. Nie sól wody podczas gotowania grochu, ponieważ sprawi to, że będzie twardy. Sól dodamy na samym końcu.
4

W czasie gdy groch się gotuje, przygotuj kapustę. Spróbuj jej – jeśli jest bardzo kwaśna, przełóż ją na sito i przepłucz krótko pod zimną wodą. Następnie bardzo dokładnie odciśnij nadmiar soku w dłoniach. Jeśli lubisz wyrazisty, kwaśny smak, pomiń płukanie. Odciśniętą kapustę posiekaj z grubsza nożem na desce do krojenia, aby nie była zbyt długa.

Ingredients: Sauerkraut
Stopień kwaśności kapusty to kwestia gustu. Pamiętaj, że po ugotowaniu jej smak nieco złagodnieje. Siekanie ułatwi późniejsze mieszanie i jedzenie potrawy.
5

Wyjmij namoczone grzyby z wody, zachowując płyn. Drobno je posiekaj. Kapustę przełóż do drugiego, dużego garnka. Dodaj posiekane grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wlej całą wodę z moczenia grzybów. Jeśli płyn nie przykrywa kapusty, dolej odrobinę zimnej wody. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 60 minut, aż kapusta będzie miękka.

Ingredients: Sauerkraut, Suszone grzyby (borowiki lub podgrzybki), Bay leaf, Allspice
Woda z grzybów może zawierać na dnie piasek. Wlewaj ją ostrożnie, zostawiając ostatnią łyżkę płynu w miseczce, aby uniknąć zanieczyszczeń.

Łączenie i doprawianie

6

Pod koniec gotowania kapusty i grochu, przygotuj cebulę. Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej na średniej mocy. Wrzuć pokrojoną cebulę i smaż powoli, często mieszając, przez około 10-15 minut. Cebula powinna stać się szklista, miękka i nabrać pięknego, złotobrązowego koloru. Nie spiesz się na tym etapie – skarmelizowana cebula doda potrawie dużo słodyczy.

Ingredients: Onion, Rapeseed oil
Użyj dużej patelni, najlepiej z grubym dnem, aby cebula smażyła się równomiernie. Cierpliwość jest kluczowa – im wolniej smażona cebula, tym lepszy smak.
7

Gdy kapusta i groch są już miękkie, połącz składniki. Z garnka z kapustą odlej ewentualny nadmiar wody, jeśli jest go dużo. Do kapusty dodaj cały ugotowany, gęsty groch oraz całą zawartość patelni – zeszkloną cebulę razem z olejem, na którym się smażyła. Używając dużej, drewnianej łyżki, bardzo dokładnie wszystko wymieszaj, aż składniki równomiernie się połączą, tworząc jednolitą masę.

Ingredients: Groch łuskany połówki, Sauerkraut, Onion, Rapeseed oil
Mieszanie może wymagać trochę siły, ponieważ masa będzie bardzo gęsta. Upewnij się, że groch dotarł w każdy zakamarek między kapustą.
8

Teraz czas na ostateczne doprawienie. Wsyp do garnka suszony majeranek, uprzednio rozcierając go w dłoniach, aby uwolnić aromat. Dodaj pieprz i sól do smaku – zacznij od połowy łyżeczki soli i w razie potrzeby dodaj więcej. Jeśli danie jest zbyt kwaśne, dodaj opcjonalnie łyżeczkę cukru, aby zbalansować smaki. Wszystko ponownie wymieszaj i gotuj razem na najmniejszym ogniu przez około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby smaki się przegryzły.

Ingredients: Dried marjoram, Sól kamienna, Pieprz czarny świeżo mielony, White sugar
Gotowanie całości na końcu jest bardzo ważne. To wtedy wszystkie smaki łączą się w jedną, harmonijną całość. Pamiętaj, aby mieszać, bo gęsta potrawa łatwo przywiera do dna.
9

Po zakończeniu gotowania, wyjmij z potrawy liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Przykryj garnek i odstaw kapustę na co najmniej godzinę, aby 'odpoczęła'. Jednak tradycyjnie uważa się, że kapusta z grochem najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie aromaty w pełni się połączą. Podawaj na ciepło.

Ingredients: Bay leaf, Allspice
Odnalezienie i wyjęcie wszystkich ziarenek ziela angielskiego może być trudne, ale warto spróbować, aby nikt nie trafił na nie podczas jedzenia. Nie martw się, jeśli jakieś zostanie.

Fun Fact

💡

W tradycji ludowej groch i kapusta były symbolami siły, płodności i obfitości. Wierzono, że zjedzenie ich podczas wieczerzy wigilijnej zapewni urodzaj w polach i dostatek w domu przez cały nadchodzący rok.

Best for

Tips

🍽️ Serving

Podawaj kapustę z grochem na ciepło, jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego karpia, klusek z makiem czy pierogów. Można ją polać odrobiną oleju lnianego tuż przed podaniem dla podkreślenia smaku. Świetnie komponuje się z chlebem na zakwasie.

🥡 Storage

Kapusta z grochem jest jednym z tych dań, które zyskują na smaku następnego dnia. Przechowuj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 4-5 dni. Można ją również mrozić w porcjach. Aby odgrzać, przełóż do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, w razie potrzeby dodając odrobinę wody.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Comments (0)

Be the first to comment on this recipe!

Add a comment

You might also like

Recipe Categories

Christmas Eve is the most important evening of the year - a time for tradition, family, and special dishes. Our collection of Christmas Eve recipes includes all 12 traditional dishes: from red borscht with dumplings to poppy seed cake and kutia. Recipes for carp in various versions: fried, baked,...

See all recipes in this category
Additions
Additions in: Christmas Eve Dinner

Side dishes complement main courses and influence the overall meal experience. In this category, we present recipes for potatoes, grains, rice, dumplings, and salads. Our dishes include classic Polish sides - kopytka, Silesian dumplings, mashed potatoes. You will also find modern alternatives - q...

See all recipes in this category

Vegan cuisine features delicious dishes without animal products - healthy, ethical, and environmentally friendly. Plant-based protein: tofu, tempeh, soy, lentils, chickpeas, and beans take center stage. Vegan dairy substitutes: plant milks, cashew cheese, and vegan yogurts. Recipes for vegan burg...

See all recipes in this category

Main courses are the heart of every meal - hearty, nutritious, and full of flavor. In this category, we present a rich selection of recipes for lunches and dinners that will satisfy even the most discerning palates. From classic Polish pork chops to aromatic chicken dishes, to exquisite steaks an...

See all recipes in this category
Reklama