Zagotuj dużą ilość osolonej wody na makaron. Użyj około 1 litra wody na 100g makaronu i sól w proporcji 10g na litr.
Opis
Carbonara to kultowe danie z regionu Lacjum, którego historia sięga połowy XX wieku. Prawdziwa rzymska carbonara nie zawiera śmietany - jej kremową konsystencję zapewnia jedynie połączenie jajek, pecorino romano i guanciale. Tajemnica idealnej carbonary leży w temperaturze - sos musi być wystarczająco gorący, by się zagęścił, ale nie za gorący, by jajka się nie ścięły. To danie wymaga precyzji i wyczucia, ale nagroda w postaci idealnie kremowego makaronu z chrupiącymi kawałkami guanciale jest warta każdego wysiłku. Używamy tutaj spaghetti, choć tradycyjnie stosuje się również rigatoni.
Składniki (6)
- Makaron spaghetti 400 g
- Boczek wędzony 200 g
- Ser parmezan 100 g
- Jajko kurze 0.1 szt.
- 🌿 Przyprawy
- Pieprz czarny 10 szczypt
- Sól 20 g
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Pokrój boczek lub guanciale w kostkę lub słupki. Włóż na zimną patelnię i smaż na średnim ogniu, aż tłuszcz się wytopi a mięso będzie chrupiące.
W misce wymieszaj żółtka z całym jajkiem, dodaj starty parmezan i obficie pieprz. Mieszaj aż powstanie gładka masa.
Ugotuj makaron al dente, zachowaj szklankę wody z gotowania. Odcedź makaron.
Zdejmij patelnię z ognia, poczekaj 30 sekund. Wrzuć makaron do boczku i szybko wymieszaj.
Dodaj masę jajeczną i energicznie mieszaj przez 2 minuty. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody z makaronu dla kremowej konsystencji.
Podawaj natychmiast z dodatkowym parmezanem i pieprzem.
Ciekawostka
Carbonara była pierwotnie przygotowywana przez węglarzy, którzy używali prostych składników, dostępnych w ich środowisku.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj danie na gorąco, na talerzach z białej ceramiki, aby podkreślić jego kolor. Możesz dodać świeżo mielony pieprz oraz dodatkowy starty parmezan dla smaku. Udekoruj talerz świeżą natką pietruszki dla kontrastu wizualnego.
Resztki carbonary przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce do 2 dni. Nie zaleca się mrożenia, ponieważ sos może stracić swoją konsystencję. Podgrzewaj danie na niskiej mocy w mikrofalówce, dodając odrobinę wody, aby uzyskać kremową konsystencję.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz