Ciecierzycę mocz przez noc, odcedź. Soczewicę płukamy.
Opis
Bogata marokańska zupa z ciecierzycy, soczewicy i jagnięciny - tradycyjne danie łamiące post w Ramadanie. Aromatyczna mieszanka kurkumy, imbiru, cynamonu i szafranu nadaje jej charakterystyczny złocisty kolor. Zagęszczana mąką i jajkami, z dodatkiem świeżej kolendry i soku z cytryny. Sycąca, rozgrzewająca i głęboko aromatyczna - esencja marokańskiej gościnności.
Składniki (11)
- Mięso mielone jagnięce 300 g
- Ciecierzyca 150 g
- Soczewica czerwona 100 g
- Seler naciowy 100 g
- Pomidory krojone (diced) 1 g
- Cebula 0.0 szt.
- 🌿 Przyprawy
- Imbir 15 g
- ✨ Opcjonalne
- Kolendra świeża 0.1 pęczków
- Kurkuma 5 g
- Cynamon 3 g
- Cytryna 0.0 szt.
💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty
Kroki przygotowania
Cebulę i seler siekamy, smażymy na oliwie 5 minut.
Dodajemy mięso, rozbijamy widelcem, smażymy 5 minut.
Wrzucamy przyprawy: kurkumę, imbir, cynamon. Mieszamy.
Dodajemy pomidory, ciecierzycę, soczewicę i 1.5l wody.
Gotujemy na wolnym ogniu 40-50 minut do miękkości strączków.
Zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozrobionej z wodą, gotujemy 5 min.
Podajemy z kolendrą i sokiem z cytryny.
Ciekawostka
Harira jest tradycyjnie spożywana w Maroku podczas iftaru, czyli przerwy w poście podczas Ramadanu, a jej przygotowanie jest często uważane za rytuał rodzinny.
Najlepsze na
Wskazówki
Podawaj zupę w głębokich talerzach, udekorowanych świeżą kolendrą i plasterkami cytryny. Doskonale smakuje z chrupiącym chlebem pita lub bagietką, a serwowana na ciepło wprowadza przytulną atmosferę.
Resztki hariry przechowuj w szczelnych pojemnikach w lodówce do 3 dni lub zamrażaj do 3 miesięcy. Aby podgrzać, użyj garnka na małym ogniu, dodając odrobinę wody, aby przywrócić odpowiednią konsystencję.
📸 Ugotowane przez społeczność
Zaloguj się, aby dodać zdjęcieDodaj zdjęcie gotowej potrawy
Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.
Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!
Komentarze (0)
Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!
Dodaj komentarz