Menu

Harira marokańska

Zupy Kuchnia bliskowschodnia 60 min Średni 258 wyświetleń ~76,87 PLN 5,0 (1)
Oceń:
5,0 (1)

Opis

Bogata marokańska zupa z ciecierzycy, soczewicy i jagnięciny - tradycyjne danie łamiące post w Ramadanie. Aromatyczna mieszanka kurkumy, imbiru, cynamonu i szafranu nadaje jej charakterystyczny złocisty kolor. Zagęszczana mąką i jajkami, z dodatkiem świeżej kolendry i soku z cytryny. Sycąca, rozgrzewająca i głęboko aromatyczna - esencja marokańskiej gościnności.

Składniki (11)

Porcje:
4
  • Mięso mielone jagnięce 300 g
  • Ciecierzyca 150 g
  • Soczewica czerwona 100 g
  • Seler naciowy 100 g
  • Pomidory krojone (diced) 1 g
  • Cebula 0.0 szt.
  • 🌿 Przyprawy
  • Imbir 15 g
  • ✨ Opcjonalne
  • Kolendra świeża 0.1 pęczków
  • Kurkuma 5 g
  • Cynamon 3 g
  • Cytryna 0.0 szt.
💰 Szacowany koszt dania: ~76,87 PLN (19,22 PLN/porcję)

💡 Kliknij na składnik aby oznaczyć jako użyty

Kroki przygotowania

1

Ciecierzycę mocz przez noc, odcedź. Soczewicę płukamy.

Składniki: Ciecierzyca, Soczewica czerwona
2

Cebulę i seler siekamy, smażymy na oliwie 5 minut.

Składniki: Cebula, Seler naciowy
3

Dodajemy mięso, rozbijamy widelcem, smażymy 5 minut.

Składniki: Mięso mielone jagnięce
4

Wrzucamy przyprawy: kurkumę, imbir, cynamon. Mieszamy.

Składniki: Kurkuma, Imbir, Cynamon
5

Dodajemy pomidory, ciecierzycę, soczewicę i 1.5l wody.

Składniki: Pomidory krojone (diced)
6

Gotujemy na wolnym ogniu 40-50 minut do miękkości strączków.

Jeśli używasz ciecierzycy z puszki, dodaj ją 10 min przed końcem.
7

Zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozrobionej z wodą, gotujemy 5 min.

8

Podajemy z kolendrą i sokiem z cytryny.

Składniki: Kolendra świeża, Cytryna

Ciekawostka

💡

Harira jest tradycyjnie spożywana w Maroku podczas iftaru, czyli przerwy w poście podczas Ramadanu, a jej przygotowanie jest często uważane za rytuał rodzinny.

Najlepsze na

Wskazówki

🍽️ Serwowanie

Podawaj zupę w głębokich talerzach, udekorowanych świeżą kolendrą i plasterkami cytryny. Doskonale smakuje z chrupiącym chlebem pita lub bagietką, a serwowana na ciepło wprowadza przytulną atmosferę.

🥡 Przechowywanie

Resztki hariry przechowuj w szczelnych pojemnikach w lodówce do 3 dni lub zamrażaj do 3 miesięcy. Aby podgrzać, użyj garnka na małym ogniu, dodając odrobinę wody, aby przywrócić odpowiednią konsystencję.

📸 Ugotowane przez społeczność

Zaloguj się, aby dodać zdjęcie
Dodaj zdjęcie gotowej potrawy

Po zatwierdzeniu przez moderatora otrzymasz 10 punktów doświadczenia.

🍲

Nikt jeszcze nie dodał zdjęcia. Bądź pierwszy!

Komentarze (0)

Bądź pierwszy który skomentuje ten przepis!

Dodaj komentarz

Może Cię też zainteresować

Kategorie tego przepisu

Zupy to esencja domowej kuchni - rozgrzewają, sycą i pocieszają w każdą pogodę. W tej kategorii prezentujemy przepisy na polskie zupy - rosół, żurek, barszcz, pomidorową, ogórkową i grochówkę. Nasze dania obejmują również zupy-kremy, chłodniki i buliony. Znajdziesz tu przepisy na zupy na każdą po...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii

Kuchnia bliskowschodnia to mozaika smaków Libanu, Izraela, Turcji i Iranu - aromatyczna i bogata w przyprawy. Hummus, falafel, baba ghanoush i tahini to podstawy, które przygotujesz w domu. Kebaby, shawarma i kofta - mięsne specjały z grilla i rożna. Tabbouleh, fattoush i sałatka z halloumi - świ...

Zobacz wszystkie przepisy z tej kategorii
Reklama