Białka jaj
Opis
Białka jaj mają przejrzystą, lekko lepka konsystencję w surowej postaci, po ubiciu stają się białe i puszyste; ich smak jest bardzo delikatny, niemal neutralny, z lekką nutą słodyczy. Z punktu widzenia odżywczego są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka (albumin), niskokalorycznym i praktycznie pozbawionym tłuszczu oraz cholesterolu, dostarczają także witamin z grupy B (zwłaszcza ryboflawiny), selenu i potasu, co wspiera budowę mięśni, regenerację tkanek i zdrowie metaboliczne. W kuchni białka sprawdzają się tam, gdzie potrzebna jest struktura i lekkość: do bezy, sufletów, biszkoptów, kogel-mogel, do ubijania piany, klarowania bulionów oraz jako składnik niskotłuszczowych omletów i koktajli białkowych. Przechowuje się je w szczelnym pojemniku w lodówce do 2–4 dni lub zamraża w porcjach na kilka miesięcy z wyraźnym oznaczeniem; po rozmrożeniu najlepiej używać w potrawach pieczonych lub gotowanych.