Borówki amerykańskie świeże
Opis
Borówki amerykańskie świeże mają intensywnie słodko-kwaśny, lekko kwiatowy smak i jędrną, soczystą konsystencję. Mają kulisty kształt, ciemnoniebieską skórkę z charakterystycznym woskowym nalotem i drobnymi pestkami wewnątrz, co sprawia, że są atrakcyjne wizualnie i przyjemne w jedzeniu. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy C i K, mangan oraz silne przeciwutleniacze — przede wszystkim antocyjany, które wspierają zdrowie serca, funkcje poznawcze, odporność i mają działanie przeciwzapalne. W kuchni borówki pasują do deserów, ciast i muffinek, smoothie, jogurtów, musli i sałatek, a także do sosów do mięs czy serów. Przechowuje się je w lodówce w przewiewnym pojemniku, nie myjąc przed włożeniem, usuwać pojedyncze uszkodzone owoce; świeże najlepiej spożyć w ciągu 5–10 dni. Do dłuższego przechowywania warto zamrozić je na tacy, a następnie przełożyć do woreczków.