Brokuły (różyczki)
Opis
Brokuły (różyczki) mają intensywną, zieloną barwę i zwartą strukturę przypominającą miniaturowe drzewa; smak jest świeży, lekko słodkawo-gorzawy z subtelnymi, orzechowymi nutami po ugotowaniu. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy C, K i A oraz kwas foliowy, a także minerały takie jak potas i żelazo; zawierają związki siarkowe (glukozynolany, sulforafan) o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, wspierają trawienie, układ odpornościowy i zdrowie kości. W kuchni brokuły sprawdzają się w różnych formach: na parze, pieczone, duszone, w stir-fry, zupach, sałatkach, zapiekankach czy jako pesto; dobrze komponują się z czosnkiem, cytryną, oliwą, serem, orzechami i sosem sojowym. Przechowywać je należy w lodówce, nie myć przed schowaniem, trzymać w perforowanej torebce lub pojemniku i zużyć w ciągu 4–7 dni; na dłużej blanszować i zamrażać.