Cukier biały drobny
Opis
Cukier biały drobny to czyste, białe kryształki o drobnej strukturze i neutralnym, intensywnie słodkim smaku, który szybko się rozpuszcza, nadając słodycz bez zmiany aromatu potraw. Chemicznie jest przede wszystkim sacharozą; w 100 g dostarcza około 387 kcal i praktycznie nie zawiera białka, tłuszczu, witamin ani minerałów, więc jego „korzyść” polega głównie na szybkim źródle energii. Należy go stosować z umiarem ze względu na ryzyko próchnicy, przyrostu masy ciała i zaburzeń metabolicznych przy nadmiernym spożyciu. Drobny cukier sprawdza się znakomicie w wypiekach, kremach, lukrach, deserach, do słodzenia napojów i przy przygotowywaniu syropów, konfitur oraz karmelizowaniu. Przechowuj go w szczelnym, suchym pojemniku, w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od intensywnych zapachów; unikać wilgoci, która powoduje zbrylanie, oraz nie chłodzić w lodówce, aby nie pojawiła się kondensacja.