Cukier trzcinowy jasny muscovado
Opis
Cukier trzcinowy jasny muscovado to wilgotny, drobnoziarnisty cukier o jasnobrązowym odcieniu i widocznej, lepkiej strukturze z melancholiczną nutą melasy. Ma głęboki, karmelowo-toffiowy smak z delikatną nutą karmelizowanej wanilii i lekko słonawym finiszem, co nadaje mu złożoności w porównaniu z cukrem białym. Wartości odżywcze: w przeliczeniu na 100 g dostarcza około 380 kcal i niemal wyłącznie węglowodanów (cukrów), zawiera śladowe ilości minerałów takich jak żelazo, wapń, potas i magnez dzięki obecnej melasie, dlatego w umiarkowany sposób może być źródłem mikroelementów w diecie, jednak należy go stosować oszczędnie. W kuchni jasny muscovado świetnie sprawdza się w wypiekach, sosach, marynatach, karmelizacjach i deserach typu sticky, nadając głębi smaku ciastom, kruchym ciasteczkom, piernikom czy sosom BBQ. Przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu, z dala od silnych zapachów; jeśli cukier stwardnieje, można go zmiękczyć na krótko folią z wilgotnym kawałkiem jabłka lub użyć lekko podgrzewając w kąpieli wodnej.