Dynia hokkaido lub piżmowa
Opis
Dynia hokkaido lub piżmowa to odmiany o słodko-orzechowym smaku i kremowej teksturze; hokkaido jest mniejsza, pomarańczowa ze jadalną skórką, natomiast piżmowa (butternut) ma wydłużony kształt i beżową, łatwą do obrania skórę. Obie dostarczają dużo beta‑karotenu (witamina A), witaminy C, błonnika, potasu i antyoksydantów przy niewielkiej kaloryczności, co wspiera wzrok, odporność, trawienie i zdrowie serca. W kuchni sprawdzają się uniwersalnie: nadają się na zupy krem, purée, pieczenie, prażone dodatki, gnocchi, risotto, curry i desery; hokkaido jest wygodna do pieczenia ze skórką, piżmowa daje aksamitne purée. Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu; nieobrana wytrzyma kilka tygodni do kilku miesięcy, pokrojona w lodówce 2–4 dni, a ugotowane porcje można zamrozić.