Quinoa
Opis
Quinoa to niewielkie, lekko owalne ziarna o kremowo‑perłowej barwie (występują też odmiany czerwone i czarne) o delikatnym, orzechowo‑ziemistym smaku i lekko chrupiącej strukturze po ugotowaniu; przed użyciem warto je przepłukać, by usunąć gorzkawą powłoczkę saponin. Jest pseudonasionem o wysokiej wartości kulinarnej, gotuje się szybko (około 12–15 minut) i łatwo łączy z przyprawami oraz płynami, zachowując formę ziaren. Quinoa jest bogata w pełnowartościowe białko zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, błonnik, magnez, żelazo i antyoksydanty, nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny, co sprzyja sytości i zdrowiu serca. Świetnie pasuje do sałatek, kasz, pilawów, budyniów, warzywnych kotletów i zup. Surową przechowuj w szczelnym pojemniku w suchym, chłodnym miejscu, a ugotowaną w lodówce do 4 dni lub zamrożoną do 2–3 miesięcy.